Så klarade jägar-samlare stora klimatförändringar – för 11.000 år sedan

2018-03-27 15:48  

När andra europeiska jägar-samlare tvingades flytta eller dukade under på grund av klimatförändringar för drygt 11.000 år sedan verkar bosättarna i Star Carr i nordöstra England ha klarat sig ganska bra.

För drygt 11 000 år sedan och i över hundra års tid, rådde enligt en ny vetenskaplig artikel publicerad i Nature Ecology & Evolution intensiv mänsklig aktivitet i bosättningen i Star Carr i nordöstra England. Detta trots två långa köldperioder som påverkade lufttemperaturen, landskapet och ekosystemet.

Forskare har med hjälp av arkeologisk data och klimatdata kunnat konstatera att bosättarna i Star Carr drabbades av två långvariga köldperioder för mellan 11 000 och 11 500 år sedan. Den genomsnittliga temperaturen minskade med tio grader under den första perioden, och fyra grader under nästa period, uppger CNN.

Klimatförändringarna gjorde att Star Carr-populationens aktivitet minskade till en början, men den andra köldperioden verkar de ha klarat utan att ändra sina vanor i någon större utsträckning.

Läs mer: Varmare klimat kan halvera antalet växter och djur i artrika områden

”Dessa jägar-samlare hade många färdigheter och kunskaper om hur man använder naturresurser. De kunde bygga skydd och hus och jaga, fiska och samla växtmaterial. Det måste ha varit mycket kallare och hårdare villkor att leva i, men de hade stukturer och använde eldar för att hålla sig varma och verkar ha haft tillgång till djur som kronhjort”, säger professor Ian Candy vid Royal Holloway, University of London, en av artikelförfattarna, till CNN.

Enligt professor Simon Blockley vid Royal Holloway, University of London, huvudförfattare till artikeln, var det lokala miljöförändringar, som att sjön i Star Carr blev allt grundare, som till slut tvingade bosättarna att flytta därifrån.

En plats rik på fynd

Star Carr söder om Scarborough i nordöstra England är sedan 1940-talet en plats för arkeologiska utgrävningar.

Den ska vara Storbritanniens rikaste plats på fynd från mesolotikum, mellanstenåldern, då den under flera sekler var en boplats för jägar-samlare.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer