Så blir bränslecellerna billigare

2016-08-24 13:20  
Den nya aerogelen består av ett "metallskum" som reducerar mängden dyra ädelmetaller i bränsleceller.

Ett nytt material minskar behovet av ädelmetaller i bränslecellerna.

Forskare vid Washington State University i USA har utvecklat ett nytt nanomaterial som höjer prestandan och minskar tillverkningskostnaden för bränsleceller, skriver universitetet.

I bränslecellerna där väte och syre ger elektricitet finns vanligtvis dyra ädelmetaller som platina och palladium.

Men nu har forskarna kunnat reducera mängden ädelmetaller genom att tillverka en metallbaserad aerogel vilket är ett material som till omkring 98 procent består av luft. Det tillverkas av och koppar och ädelmetaller som enligt forskarna är billigare än de som finns i andra metalliska aerogeler.

"Då metallbaserade aerogeler har en stor ytarea och är mycket porösa fungerar de bra för katalysen i bränslecellerna", skriver universitetet.

Tillverkningen sker i två steg. Först används en metod som i ett steg skapar en hydrogel av metallerna. Den är fylld av en vätska som sedan avlägsnas och skapar aerogelen.

Enligt universitetet minskar den nya metoden tillverkningstiden för hydrogel från tre dagar till sex timmar vilket sägs vara ett stort framsteg när materialet ska tillverkas i stor skala.

Jan Melin

Mer om: Bränslecell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer