Ryska roboten Fedor har skickats ut i rymden

2019-08-23 07:47  
Foto: TT

Han är 180 centimeter lång, väger 160 kilo, har armar, ben och huvud och är i huvudsak silvrig till färgen.

Nu är den människoliknande ryska roboten Fedor på väg till Internationella rymdstationen (ISS) där den under tio dagar ska lära sig att hjälpa besättningen med olika sysslor.

Fedor och en del annan utrustning sköts upp från den ryska basen Bajkonur i Kazakstan på torsdagen. Rymdfarkosten, av typen Sojuz MS-14, som bär humanoiden väntas docka med ISS på lördag.

I vanliga fall är Sojuz-farkoster bemannade men just denna saknade besättning för att testa ett nytt räddningssystem för nödfall. Fedor satt i ensamt majestät i ett specialkonstruerat säte med en rysk flagga i handen, och vid själva uppskjutningsfasen hördes han parafrasera Jurij Gagarin, som 1961 blev den första människan i rymden, genom att säga ungefär: ”Nu kör vi. Nu kör vi.”

Läs mer: Smart robot hittar dolt elektronikskrot

Enligt Fedors konton på Instagram och Facebook har roboten lärt sig utföra handgrepp som den ska träna på även i den gravitation som råder i rymden.

– Det är att ansluta och frånkoppla kablar (och) använda standardföremål, från skruvmejsel och skruvnyckel till en brandsläckare, sade Alexander Blosjenko, programchef på den ryska rymdstyrelsen Roscosmos i en tv-sänd kommentar före uppskjutningen.

Mer om: Robot ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer