Rysk rymdfrakt på väg mot ISS

2015-07-03 08:59  
Progress startar på fredagsmorgonen från Bajkonur för färd mot ISS. Foto: Nasa

Efter haveriet med den amerikanska leveransen av proviant till rymdstationen ISS startade på morgonen en rysk farkost med 2,5 ton förnödenheter.

I helgen misslyckades Elon Musks bolag SpaceX med en leverans av proviant till ISS i farkosten Dragon.

På fredagsmorgonen startade dock den beprövade fraktfarkosten Progress sin resa mot rymdstationen. Man tänker inte använda sig av den snabba metoden att docka med ISS på endast sex timmar, utan gör den traditionella resan och dockningen till stationen, vilket tar två dygn.

Ombord på Progress finns 2,5 ton proviant för den tre personer stora besättningen på rymdstationen, exempelvis kött- och fiskkonserver, färsk frukt och bakverk. I lasten finns även syre, vatten och bränsle samt material till vetenskaplig utrustning.

Men även de ryska rymdfarkosterna har haft problem i år. I april störtade en Progress lastad med proviant till rymdstationen. Ändå går det ingen nöd på besättningen på ISS. Det finns stora reservförråd ombord.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer