Populärteknik

Resultat av plöjningstävlan

Hästdragen skördemaskin demonstreras på Skördefesten i Svenstorp 2012. Konstruktionen har klara brister vad gäller säkerheten för körsvennen. Foto: Kaianders Sempler
Tröskverk av märket Thermaenius & Son. Drivs med rem från stationär råoljemotor eller kraftuttag på traktor. Foto: Kaianders Sempler
Dubbelplog med apparatur för automatisk utlösning om man kör på en sten. Foto: Kaianders Sempler
Skördetröska monterad på traktor. Foto: Kaianders Sempler
Skördetröska från Volvo-BM. Foto: Kaianders Sempler
Jodå, även Porsche har byggt traktorer. Foto: Kaianders Sempler

Nej, plöjningstävlingarna var inga uppgörelser mellan mer eller mindre överförfriskade drängar som i Ulf Peder Olrogs visa, utan en del i myndigheternas strategi för att mekanisera det svenska lantbruket under 1800-talet. De anordnades av hushållningssällskap och lantbruksmöten för att prova ut och bedöma nya jordbruksredskap.

Publicerad

Den 12 mars 1809 tågade Georg Adlersparre, chefen för den västra armén som bevakade gränsen mot Norge, med en trupp mot Stockholm för att avsätta kung Gustaf IV Adolf. Men han hann inte fram i tid. Redan dagen därpå tog nämligen generalen Carl Johan Adlercreutz i Stockholm saken i egna händer och satte kungen i husarrest.

Den oblodiga kuppen blev startpunkten för en ny tid. Nu skulle Sverige moderniseras. Inte minst jordbruket, landets basnäring.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här