Regnskog skapar sina egna moln

2010-09-21 09:48  

Skogen i Amazonas släpper själv ut organiska partiklar som gör att vattenångan i luften kan kondensera till moln.

Alla vattendroppar i ett moln har kondenserats på en kärna, ett mikroskopiskt stoftkorn. I den industrialiserade världen består dessa korn till hälften av oorganiska partiklar – salter och mineraler från rök och utsläpp – och till hälften av organiskt material – svampsporer och mycket små växtfragment.

Nu har ett forskarteam undersökt molnen över regnskogen i Amazonas inre, långt från industrier och utsläpp, och funnit att kondensationskärnorna där till 90 procent består av organiskt material.

– Resten är framför allt stoft av kisel som transporterats med vindarna ända från Sahara, säger Pontus Roldin vid LTH, medförfattare till en rapport i Science.

Under regnperioden i Amazonas regnar det praktiskt taget varje eftermiddag från höga, tunga och kalla cumulusmoln. Det förefaller som om skogen själv släpper ut växtpartiklarna som tjänar som kondensationskärnor. Kanske är det så att evolutionen har gynnat en sådan vegetation som kan göra så att det regnar, och därigenom har förmågan att vattna sig själv?

Det är känt att luftföroreningar gör moln tätare, vilket i sin tur mildrar växthuseffekten. Förhoppningsvis kan forskarnas studier hjälpa till att få reda på hur stor den kylande effekten från aerosoler i luften egentligen är.

Kaianders Sempler

Mer om: Regnskog

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer