Ön av flytande pimpsten var stor som Malmö kommun

2019-08-29 13:20  
Storleken på den flytande ön av pimpsten var 150 kvadratkilometer. Foto: Joshua Stevens/NASA Earth Observatory

Flera seglare överraskades av att Stilla havet plötsligt var ersatt av en grå massa – från horisont till horisont. Lagret av flytande pimpsten täckte 150 kvadratkilometer.

Nära Tonga i Stilla havet upptäckte seglarna Tom Whitehead och Shannon Lenz att de befann sig i en grå sörja som skavde mot båten likt cement. Det flytande skiktet av pimpsten blev allt tjockare, och efter ett tag täckte materialet 360 grader av deras horisont. Det blev mörkt innan paret lyckades ta sig ur massan, där vissa av blocken var stora som basketbollar. Se deras berättelse i klippet.

Storleken på den flytande ön av pimpsten var 150 kvadratkilometer – vilket är nära nog samma landyta som Malmö kommun. En uppskattning av volymen landade enligt Gizmodo på 15 miljoner kubikmeter.

Med utgångspunkt från satellitbilder tror experter att materialet härrör från en undervattensvulkan som hade ett utbrott den 7 augusti nära Tonga. De flytande öarna bildas vid utbrott som sker på grunt vatten, och i området dyker de upp med omkring fem års mellanrum.

– Det är ett fenomen som har rapporteras in då och då, vanligtvis i form av öar som folk har stött på mitt i havet, men som de sedan inte kan hitta igen. Det kan se ut som om hela havsytan har förvandlats till land, säger Scott Ryan, geolog vid Queensland University of Technology till BBC.

Läs mer: Ett av världens största vulkanutbrott – och vi höll på att missa det

Flotten, som består av mer än en biljon stenar, har redan brutits upp i mindre stycken. Materialet driver mot Fiji och förutspås nå Australien, kanske redan inom ett år. Där kan pimpstenen bli ett nyttigt tillskott för Stora barriärrevet, bland annat genom att föra med sig, växter, korall och annat djurliv.

Även om augustiflotten är imponerande så överträffas den av ett massivt utbrott som inträffade norr om Nya Zeeland 2012. Då bildades en matta av pimpsten som var 401 kvadratkilometer stor – mer än dubbelt så stor som Stockholms kommun.

John Edgren

Mer om: Miljö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer