Nytt rekord för solkraft

2012-05-29 10:09  
Brandenburg-Briest Solarpark i Tyskland med effekten 91 MW från 383 000 solpaneler är ett av världens största solkraftverk. Foto: Q.Cells

Tyska solkraftverk kan när solen skiner ge lika mycket effekt som 20 kärnkraftverk.

Vid middagstid fredag och lördag förra veckan genererade de tyska solkraftverken tillsammans 22 gigawatt elektricitet kontinuerligt under några timmar vilket är nytt världsrekord.

Det motsvarar ungefär effekten vid 20 kärnkraftverk, skriver tyska Institute of the Renewable Energy Industry, IWR, i ett pressmeddelande.

- Inget annat land på jorden kan producera lika mycket solkraftsel, säger IWRs chef Norbert Allnoch.

- Vi låg nära 20 gigawatt några gånger förra veckan men det här var första gången vi kom över denna gräns.

Under de timmar då rekordeffekten uppnåddes under lördagen stod den för hälften av all el som förbrukades i Tyskland. Under fredagen då arbetsplatser som fabriker var i full drift genererade solkraften drygt 30 procent av elbehovet.

Bakgrunden till det tyska rekordet är dels den snabba utbyggnaden av solkraft under senare år men också att förhållandena, med blå himmel över stora delar av Tyskland, var mycket gynnsamma.

Totalt finns i Tyskland 26 gigawatt installerad solkraftseffekt. Det gör att Tyskland har nästan lika mycket solkraftskapacitet som alla andra länder tillsammans, skriver Reuters.

Vid sidan av solkraft satsar även Tyskland stort på andra typer av återvinningsbara energikällor som vind och biomassa. Tillsammans står dessa för omkring 20 procent av landets årliga elbehov.

En anledning till att Tyskland nu bygger ut den miljövänliga energiproduktionen är beslutet om att alla kärnkraftverk i landet ska vara stängda senast 2022.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer