Nya fyndet: En miljard år gammal svamp hittad

2019-05-24 07:00  

En svamp som är en miljard år gammal har hittats i nordvästra Kanada. Den är ungefär 500 miljoner år äldre än annan känd fossilsvamp.

Svampen hittades i Grassy Bayformationen i Arktiska Kanada och har fått namnet Ourasphaira giraldae.

Fyndet gjordes i ett tidigare outforskat område med skiffer som bedöms vara mellan 1 010 och 890 miljoner år gammalt. Där hittade forskarna mikrometerstora fossilrester av svampen. Därmed har det fossila svamprekordet i ett slag blivit ungefär 500 miljoner år äldre.

Forskargruppen har ägnat ungefär ett års tid åt att undersöka mikrofossilen med olika metoder. I onsdags presenterade de sina resultat i Nature.

Fyndet antyder att andra organismer med cellkärna, eukaryoter, kan ha sitt ursprung från ungefär samma tid.

– I livets träd är svampar djurens närmaste släkting. Det här förändrar vår bild av världen därför att dessa två grupper, precis som andra eukaryoter som alger, fortfarande finns i dag. Därmed kan det avlägsna förflutna, trots att det var väldigt annorlunda mot i dag, ha varit mycket mer modernt än vi har trott, säger Corentin Loron, doktorand vid Liègeuniversitetet i Belgien, till tidningen Vice.

Läs mer: Plagget som låter dig vara en miljövän – efter döden

Innan den kanadensiska svampen hittades ansågs en 400 miljoner år gammal svampfossil från skotska Rhynie chert vara den äldsta.

Svampar spelar en viktig ekologisk roll genom att de bryter ned död materia och förser nya organismer med näring. Tidningen Vice konstaterar att förekomsten av svamp på jorden för en miljard år sedan antyder att ekosystemet då kan ha varit mer moget och komplext än vad vi tidigare har trott.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer