Ny sedel lanserades i rymden

2013-05-02 15:25  

När en ny dollarsedal introducerades gjordes det från den internationella rymdstationen ISS.

Motivet på den nya femdollarsedeln i Kanada är hämtat från rymden. Det är den internationella rymdstationens robotar Canadarm2 och Dextre som avbildas. Båda kanadensiska konstruktioner.

När sedeln presenterades för allmänheten 30 april gjordes det på ett spektakulärt sätt. Det var den kanadensiska astronauten Chris Hadfield som i direktsändning från rymdstationen visade upp den nya sedeln.

- Jag vill inspirera unga kanadensare att sikta högt. Genom att lyfta fram kanadensiska prestationer i rymden påminner oss den här sedeln om att inte ens himlen är gränsen, sade Chris Hadfield i videosändningen från rymdstationen.

Den nya sedeln som ska börja cirkulera i november är även den det senaste i teknikväg på sin front. I stället för att vara tillverkad av papper är den gjord av polymerplast som tillsamman med inbäddade hologram gör den mycket svårförfalskad. Sedeln är dessutom mer slitstark än sedlar av bomullsbaserat papper och beräknas ha en mer än dubbelt så lång livslängd innan den går till återvinning, skriver Bank of Canada i ett pressmeddelande.

<iframe width="468" height="264" src="https://www.youtube.com/embed/Mr0g_xD20mA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer