Populärteknik

Nu finns "Apple-Leican"

Kameran som designats av Jonathan Ive bygger på digitala Leica M som introducerades 2012. Foto: Leica
Till vänster den nydesignade kameran och till höger Leica M i standardutförande. Foto: Leics

Apples chefsdesigner Jonathan Ive har designat en kamera för Leica som ska säljas på auktion.

Publicerad

För drygt ett år sedan rapporterades det om att Apples chefsdesigner Sir Jonathan Ive skulle designa en kamera för den tyska tillverkaren Leica.

Nu är den klar och har presenterats i bilder inför en auktion vid Sotheby's i New York. Där ska den ropas ut 23 november och behållningen går till välgörenhet, skriver Leica i en blogg.

Som medhjälpare vid designarbetet har Jonathan Ive haft den kända industridesignern Marc Newson. Innan de var nöjda med utformningen tillverkades 550 olika varianter och tusen prototypdetaljer, skriver Wired.

Resultatet blev en kamera där Leicas traditionella läderklädda hus har ersatts av ett laserbearbetat aluminiumskal som Wired tycker för tankarna till en Macbook Air.

Data om kameran är ännu inte presenterade men det som är känt är att den har en CMOS-sensor i fullformat och det nya objektivet Leica APO-Summicron-M 50 mm f/2 ASPH.

Det exemplar som nu ska auktioneras ut är det enda som kommer att tillverkas. Vad utropspriset blir är ännu inte offentliggjort. Att en Leica M av standardmodell kostar omkring 60 00 kronor utan objektiv ger knappast någon vägledning. Wired gissar att det kommer att handla om en "absurd summa pengar som till och med skulle göra ett hål i Sir Jony's plånbok".