Nu byggs världens<br/> första datamaskin

2011-11-14 13:50  
På Science Museum i London finns modeller av Charles Babbages Analytical Engine. Foto: Science Museum

Charles Babbages analysmaskin från 1837 ska nu för första gången byggas ihop. Den anses vara världens första dator.

Forskare i Storbritannien har startat bygget av världens först konstruerade dator i ett projekt som döpts till Plan 28.

Den mekaniska maskinen ”Analytical Engine” skissades av den brittiska matematikern Charles Babbage redan 1837 men blev aldrig färdigställd. Bland annat på grund av att dåtidens kugghjul inte kunde tillverkas med den precision som krävs.

–Det man upptäcker när man läser Babbages beskrivningar är att det verkligen handlar om den första riktiga datorn. Den har ett utbyggbart minne, en CPU, en skrivare och programmeras med hålkort, sade projektledaren John Graham-Cumming till BBC när planerna på bygget presenterades 2010.

Ett problem med Babbages konstruktion är att beskrivningarna och ritningarna av analysmaskinen inte är fullständiga och finns i olika versioner.

Första etappen i byggprojektet blev att digitalisera Babbages efterlämnade dokument om sin maskinen. Det påbörjades 12 september i år och har nyligen avslutats.

– Nu ska vi bestämma vilka av de olika ritningsversionerna som ska användas för bygget, säger John Graham-Cumming till New York Times.

När det är klart ska forskarna bygga en 3d-modell som kan simulera analysmaskinens alla funktioner. Först när den modellen är klar startas det fysiska bygget som ska resultera i en maskin stor som ett ånglok.

Det beräknas ta omkring tio år och kosta flera tiotals miljoner kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer