Natthäxor i TV

2008-04-01 23:00  

I små flygplan gjorda av trä och tyg flög de på livsfarliga uppdrag varje natt. Deras uppgift var att bomba de tyska trupperna. Nu kommer en tv-dokumentär om de ryska kvinnliga piloterna under andra världskriget.

Regissören och journalistenGunilla Bresky har gjort en tv-dokumentär om sovjetiska kvinnliga stridspiloter under andra världskriget. Hon har intervjuat åtta damer i Moskva som i dag är mellan 85 och 90 år. Under andra världskriget tillhörde de 588e nattbombarregementet.

– Vårt regemente var det enda i världen där det bara var kvinnor som stred. Vi hade våra egna budord. Det första var: ”Var stolt över att du är kvinna”, berättar Irina Rakobolskaja, som var stabschef och organiserade arbetet.

– Tyskarnas strålkastare var vår stora skräck. De bländade oss samtidigt som de riktade sitt luftvärn mot oss, berättar Nadja Popova, som gjorde mer än 800 nattliga stridsflygningar som pilot.

”Nattens häxor”,SVT2, söndag 13 april 2008 kl 20.00.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer