Nasa testar rymdfallskärm

2015-03-12 09:51  
Minisatelliten som sänds iväg från den internationella rymdstationen bromsas upp av en fallskärm som för den mot jorden. Foto: Nasa

Med en ny teknik kan små satelliter utsända från den internationella rymdstationen landas på jorden med fallskärm.

Just nu cirklar den 30 centimeter långa satelliten Techedsat-4 runt jorden. Den lämnade den internationella rymdstationen ISS 3 mars och inom de närmaste veckorna ska satelliten veckla ut en några kvadratmeter stor skärm som långsamt minskar satellitens hastighet och för den närmare jorden där den senare ska landa, skriver Nasa på sin webbplats.

Syftet är att utveckla ett nytt system där det snabbt och relativt billigt ska bli möjligt att skicka produkter från olika forskningsprojekt på ISS till jorden där vidare bearbetning kan göras på välutrustade laboratorier. Idag kan det ta flera månader mellan gångerna då en farkost som levererar material sänds upp till ISS och på återvägen till jorden tar med sig last.

Trots att atmosfären är mycket tunn där Techedsat-4 befinner sig finns det ändå tillräckligt med luftmolekyler för att bromsa en skärm.

I en video om projektet från 2014 säger Nasa att en skärm med storleken en kvadratmeter per kilo last är tillräcklig för den uppbromsning som behövs.

Den nya tekniken kan även bli användbar för att sända mindre laster till Mars från en rymdfarkost som cirklar kring planeten, skriver Spacefligt Insider.

Ett mer konventionellt sätt att skicka material från ISS skulle kunna vara små raketer som sänds mot jorden. Men Nasa vill av säkerhetsskäl inte hantera raketer ombord på rymdstationen.

2014 presenterade Nasa ett annat system för transporter från ISS till jorden. Det är utvecklat tillsammans med företaget Intuitive Machines som ska konstruera en liten rymdfarkost som efter inträdet i jordatmosfären ska landas med en mer konventionell fallskärm.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer