Microsoftdator utmanar laptop och surfplatta

2013-01-11 11:54  
Med pekskärm, löstagbart tangentbord och Windows 8 kan Surface Pro både användas som laptop och surfplatta. Foto: Microsoft

Microsofts pekdator Surface har fått en ordentlig uppryckning. Nu kör den Windows 8 i full version och är i det närmaste en kombinerad laptop och pekdator.

Nu har Microsoft presenterat sin nya dator som är en vidareutveckling av förra årets Surface och heter Surface PRO.

Den nya utformningen gör att datorn vid sidan av att vara en fullfjädrad pekdator även i det närmaste är en konventionell laptop med sitt kombinerade tangentbord och skyddshölje. Det gör att Surafce PRO kan bli den enda datorn många konsumenter behöver. Till skillnad mot vanliga surfplattor som mer är ett komplement till pc:n.

Microsoft nya dator kör nämligen en full version av Windows 8 till skillnad mot föregångaren som är baserad på Windows RT. Alltså en specialversion av Windows 8 som är anpassad för den ARM-processor som sitter i den första Surface. Den är nu ersatt av Intel Core i5 vilket gör att alla vanliga Windowsprogram kan användas.

Proversionen har även fått en ny skärm som fortfarande mäter 10,6 tum men visar 1 920 x 1 080 bildpunkter. Men grafikprocessorn har högre prestanda och kan visa 2 550 x 1 440 pixlar på en extern bildskärm eller TV. Vikten har också ökats från 680 g till 900 g och priset i USA blir motsvarande 6 000 kronor med 64 gigabyte minne och 6 600 kronor med 128 gigabyte.

New York Times som snabbtestat datorn ger den högt betyg och skriver att Surface Pro förändrar spelplanen och är en typ av dator som ingen tidigare byggt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer