Mac hippare än Pc

2011-04-26 11:51  

Apples annonskampanj där Macen är en ung hipp kille och Pc:n en medelålders kostymherre får stöd i en opinionsundersökning.

De som kör Mac är mer liberala och välutbildade än de som valt Pc.

Det sägs i en opinionsundersökning från webbsajten Hunch som drivs av bland andra Flickrs medskapare Caterina Fake. Nästan 400 000 av sajtens läsare har besvarat frågor om sina attityder och preferenser när det gäller livsstil och datorval.

52 procent av dem ser sig som Pc-personer och 25 procent som Mac-människor.

När Hunch jämför hur Pc-personer och Mac-personer besvarat frågorna i enkäten framträder en bild som ganska mycket liknar den som presenterades i en annonskampanj från Apple som drogs igång 2006. I den utmålas en Pc som en medelålders ganska trist gubbe och Macen som en ung hipp kille.

Enligt webbenkäten är den typiska Mac-killens ålder 18 till 34 år medan Pc-mannen är 35 till 49 år gammal.

67 procent av Mac-ägarna har examen från fyrårigt college eller högre medan motsvarande andel för Pc-användarna är 54 procent.

Mac-ägarna bor även i större utsträckning i städer än Pc-folket och går hellre på fester.

När det gäller politiska preferenser ser sig 36 procent av Pc-användarna som liberaler jämfört med 58 procent av Mac-folket.

Mac-användarna föredrar även modern konst och ser sig som designentusiaster medan Pc-användarna har en mer klassisk konstsmak och gillar impressionistiska verk.

PC-folket väljer helst en Harley-Davidson och föredrar Hollywoodfilmer när Macarna kör sin Vespa till en indiefilm.

Det verkar alltså finnas personlighetsskillnader mellan dem som väljer Pc eller föredrar Mac.

”Macanvändarna ser ut att, utifrån vilket perspektiv man väljer, vara mer frimodiga och kreativa – eller mer elitistiska och pretentiösa”, skriver CNN.

Jan Melin

Mer om: Mac pc

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer