Läs Wikipedia via sms

2013-02-28 11:57  

I en ny tjänst distribueras artiklar från Wikipedia som textmeddelande till mobilen. Då kan även de som inte har någon internetmobil utnyttja uppslagsverket.

Förra året lanserade Wikimedia Foundation tjänsten Wikipedia Zero. Det är en helt textbaserad variant av det webbaserade uppslagverket som är tänkt för länder med dålig fart i sitt internet eller för mobilanvändare som bara har råd att betala för en låg bandbredd.

Enligt Wikimedia finns den tjänsten nu i 35 länder där den erbjuds till 330 miljoner mobilabonnenter. Men det finns ännu fler mobilinnehavare som inte kan koppla upp sina mobiler mot internet. För dem har nu Wikimedia presenterat ytterligare en tjänst. Skicka en begäran från mobilen så returneras artikeln från Wikipedia i form av ett sms.

Exakt när tjänsten är klar för lansering är ännu inte bestämt, enligt Wikimedias blogg. Men stiftelsen har nyligen fått ett bidrag på omkring 3,8 miljoner kronor från Knight Foundation som bland annat ska finansiera sms-tjänsten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer