Landningsplats månen

2009-07-03 14:34  

Här är första bilderna av det som kan bli landningsplatsen när människan åter ska göra expeditioner till månen.

Nasas satellit LRO, Lunar Reconnaissance Orbiter, som lade sig i bana runt månen den 23 juni, har nu börjat sända sina bilder.

Idag publicerar Nasa de första bilderna från LRO. De skickades 30 juni och det handlar än så länge om kalibreringsbilder inför den kommande totala kartläggningen av månen.

Bilderna är tagna med en vidvinkelkamera för lågupplösning och en närbildskamera för högupplösning. Kamerorna uppges fungera bra och premiärbilderna visar ett område på 1400 x 1400 meter i närheten av Mare Nubium.

De stora kontrasterna i bilden beror på skarp skuggbildning eftersom området ligger på gränsen mellan dag och natt. Marken är inte så ogästvänlig som man kan tro av bilderna, utan liknar snarare ytan som astronauterna i Apollo 16 landade på 1972, förklarar Mark Robinson vid Arizona State university i ett pressmeddelande från Nasa.

Fotografierna ska hjälpa Nasa att se ut lämpliga landningsplatser för kommande månexpeditioner.

När kalibreringen av kameror och andra instrument ombord är klar i augusti ska LRO lägga sig i näst intill cirkulär omloppsbana på 50 km höjd över månen.

Håkan Abrahamson

Mer om: Nasa Rymdbilder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer