Kulan som inte träffar oskyldiga

2016-02-25 12:19  
Den självförstörande kulan är främst avsedd för gevär man kan även tillverkas i kalibrar för handeldvapen. Foto: U.S. Army & Alamy

En ny typ av gevärskula förstörs om den missar målet.

Tekniker vid den amerikanska arméns utvecklingscenter ARDEC har fått patent på en gevärskula i kaliber .50 som inte ska träffa oskyldiga, skriver U.S. Army på sin sajt.

En sådan normal kula är farlig att använda i exempelvis stadsbebyggelse då den har mycket lång räckvidd. Om det tänkta målet missas kan då kulan fara iväg och skada eller döda människor på långt avstånd.

Därför har den patenterade kulan försetts med ett brännbart material som antänds vid avfyrningen. Efter en viss tid gör det att kulan förlorar sin form och blir aerodynamiskt instabil vilket får den att falla mot marken.

Genom att variera mängden brännbart material kan tiden innan kulan förstörs ställas in vilket gör att skytten kan välja rätt kula för avståndet till målet.

Den nya ammunitionen är främst avsedd för gevär och maskingevär men kan enligt patentet även dimensioneras för mindre vapen vilket kan göra den användbar för polisen.

Jan Melin

Mer om: Vapen Ammunition

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer