Kraftig ökning för gamla Super Mario-spelet – drar in miljoner

2021-04-11 07:30  
Under pandemin har näthandeln med nostalgiska föremål från 70-, 80- och 90-talet ökat, inte minst datorspel. Foto: Heritage Auctions

Julklappen glömdes bort 1985, och hittades tidigare i år. Det inplastade exemplaret av Super Mario Bros klubbades för rekordsumman 5,6 miljoner kronor.

Det är inte bara bitcoin, Amazon-aktier och guld som har gett en bra avkastning – även gamla datorspel har ökat starkt, med skenande priser under pandemin. Det rapporterar New Atlas

Under nio år kom Nintendo ut med nya upplagor av storsäljaren Super Mario Bros., och totalt finns det elva olika omslag. För ett år sedan såldes ett oöppnat exemplar av spelet från 1985 för strax över 100 000 dollar. Då lanserades Nintendo Entertainment System i USA, och dyrgriparna släpptes för spelkonsolen på två testmarknader i Los Angeles och New York under 1985 och 1986.

Läs mer: Tv-guide: Vad betyder orden? Och hur stor tv ska du köpa?

Kort efter rekordet på 861 000 kronor, närmare bestämt i juni 2020, så gick ännu ett exemplar från ursprungsåret för 980 000 kronor. Men det är inte bara de två första testserierna som är eftertraktade. I december var det ett spel från 1990 som satte nytt rekord med en prislapp på 1,3 miljoner kronor.

Det är dock ett rejält kliv upp till Super Mario Bros från 1985 som nyligen klubbades för 5,6 miljoner kronor – mer än fyra gånger så mycket som den föregående rekordhållaren. Spelet är det högst graderade exemplaret av den absolut första upplagan, och skälet till det inplastade nyskicket är att den tänkta julklappen glömdes bort i en skrivbordslåda.

Där tillbringade den 36 år – tills upptäckten av fyndet tidigare i år.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer