Kiruna nya basen för rymdturismen

2007-01-11 14:51  

Om två veckor inviger "rymdminister" Maud Olofsson det nya rymdcentrumet Spaceport Sweden i Kiruna. På plats är bland annat Virgin Galactics chef Will Whitehorn som räknar med kommersiell rymdturism inom fyra år från Kiruna.

Kiruna är centrum för den svenska rymdindustrin med Rymdbolagets raketuppskjutningsanläggning Esrange i centrum.

Nu har den äventyrlige brittiske miljardären Sir Richard Branson valt Kiruna som en av hans blivande "rymdstationer", den enda hittills i Europa.

Richard Branson startade företaget Virgin Galactic för knappt två år sedan tillsammans med den amerikanske flygkonstruktören Burt Rutan med affärsidén att starta en kommersiell rymdturism, där hugade turister skickas upp 10 mil upp till "rymdkanten" och i tre minuter får känna hur det känns att vara tyngdlösa - allt till det facila priset av 200.000 dollar.

Den svenske astronauten Christer Fuglesang var fyra gånger så högt upp när han reste med rymdfärjan Discovery till den internationella rymdstationen ISS.

Kontraktet skrivs den 26 januari
Det svenska Rymdbolaget, Kiruna kommun, Luftfartsverket och Ishotellet i Jukkasjärvi har nu bildat ett konsortium för att hantera den nya affärssituationen med Virgin Galactic.

Den 26 januari invigs det hela på Arena Arctica på Kiruna Airport med tal av Esrangechefen Olle Norberg, bandklippning av närings- och rymdminister Maud Olofsson, signering av kontraktet mellan Virgin Galactic och Spaceport Sweden samt tal av Virgin Galactics vd Will Whitehorn.

Norrsken och ishotell
Också förre rymdbolagschefen Sven Grahn kommer att vara där. Numera kallar han sig för konsult inom rymdturism.

- Kiruna är ett idealiskt ställa att åka ifrån. Man har en mer varierad utsikt över land, hav och is är uppe. Och har man tur kan man också få se norrsken, säger Sven Grahn till Nyteknik.se.

För Virgin Galactic är det också en klar fördel att man kan locka sina rymdturister med övernattningar i det världsberömda ishotellet i Jukkasjärvi, några mil utanför Kiruna.

Spaceship Two under byggnad
Ännu finns inte rymdskeppet Space Ship Two, som ska användas för rymdturismen. Det byggs för närvarande på Burt Rutans bolag Scaled Composits, samma företag som byggde Space Ship One, som tog den första människan till rymden helt på privat väg.

Virgin Galactic-chefen Will Whitehorn räknar med att de första rymdturisterna kan komma i väg senast under 2009 - då från Virgin Galactics rymdhamn i Roswell i New Mexicos stenöken i USA, just det ställe där man anser att ett Ufo kraschade 1947.

Från Kiruna kan de första rymdturisterna komma i väg först sent 2010 eller 2011.

Virgin Galactic tar upp sitt rymdskepp med ett traditionellt jetplan upp till cirka 15.000 meters höjd. Där uppe kopplas rymdfarkosten loss och tar sig med egna raketmotorer vidare ut till kanten av själva rymden på 100.000 meters höjd.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer