Jordens äldsta sten är hemma igen – hittades på månen

2019-01-28 09:28  
Foto: Nasa/Naturhistoriska riksmuseet

4,1 miljarder år. Så gammal är jordens äldsta sten. Intressant nog hittades den på månen, av alla ställen.

En sten som astronauter tog med från månen verkar ha kommit från jorden för cirka fyra miljarder år sedan. Det visar forskning vid Naturhistoriska riksmuseet, i samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen Nasa och forskare i flera länder.

Det kan tyckas märkligt, men för fyra miljarder år sedan var solsystemet relativt nytt och jorden träffades fortfarande av många meteoriter och asteroider. En sådan kollision kan ha slungat ut stenar från jorden, som sedan kan ha fångats in av månens dragningskraft. Dessutom låg månen tre gånger närmare jorden då, än vad den gör i dag.

”En relik”

”Stenen är en relik från tiden då jorden var ung och strax innan livet uppstod”, säger forskaren Jeremy Bellucci vid Naturhistoriska riksmuseet i ett pressmeddelande.

För enligt forskarna pekar allt på att stenen bildats på jorden i en miljö med syre under jordlika förhållanden. Stenen ifråga är av granit och innehåller kvarts, fältspat och zirkon. Det vill säga material som är vanliga på jorden, men inte på månen. Stenar med zirkon går att datera och forskarnas analys visar att stenen bildades för 4,1 miljarder år sedan.

Läs mer: Gruvdrift på månen ska bli verklighet redan 2025

Här på jorden förändras jordskorpan ständigt på grund av plattektonikens rörelser. Därför har alla stenar äldre än fyra miljarder år någon gång blivit nedsmälta och ombildats i jordens inre.

Hittat hem igen

Exakt hur länge den nu analyserade stenen kretsade i rymden innan den landade på månen vet man inte, men med hjälp av åldern på månens olika kratrar på fyndplatsen gissar forskarna att den landade på månen för minst 3,9 miljarder år sedan.

År 1971 var det dags för stenen att flytta på sig igen, när astronauter på Apollo 14 tog sig med stenen hem till jorden igen.

Mer om: Månen Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer