Populärteknik

Internationell kommission kräver ny undersökning om Dag Hammarskjölds död

Vad hände egentligen natten mellan den 17 och 18 september 1961 när FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds plan kraschade utanför Ndola i nuvarande Zambia? En kommission bestående av höga jurister har utrett saken och kom den 9 september med en rapport där de kräver att FN startar en ny ingående undersökning av händelserna.

Publicerad

Enligt  kommissionen, där den svenske ambassadören Hans Corell ingår, förefaller det troligt att Dag Hammarskjölds plan antingen blev nedskjutet eller tvingades ner i skogen några kilometer från flygplatsen i Ndola. Vid kraschen dödades alla ombord. En av Hammarsjölds livvakter överlevde visserligen nedslaget, men han var så svårt brännskadad att han avled efter några dagar.

Tidigare undersökningar om vad som hände vid Hammarskjölds död har kommit fram till att krashen var en olyckshändelse, att piloten av någon anledning missbedömt höjden vid inflygningen och störtat i skogen. Kommissionen tror emellertid inte alls på att det berodde på ett pilotfel, och kräver att FN startar en ny undersökning. Det finns en rad vittnesmål som tyder på att planet sköts ner.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här