Indien laddar för månlandning

2019-05-02 07:06  
Månens baksida, med jorden synlig i det nedre högra hörnet. Foto: Dwingeloo Radio Observatory

Knappt tre veckor efter Israels försök att landa en farkost på månen säger Indien att de planerar en landning i höst.

Enligt landets rymdorganisation Isro är tanken att en rymdfarkost kan mjuklanda på månen den 6 september. Chandrayaan-2, som farkosten kallas, kommer att göra Indiens andra månfärd, efter att en sond landat där 2008.

Det nu pågående projektet är betydligt större, och Chandrayaan-2 ska vara mobil på månytan. Om den väl lyckas landa på månen ska den under 14 dagar kunna åka omkring i en radie om 300–400 meter och ta prover från månytan.

Om allt går som planerat ska farkosten skjutas upp i mitten av juli, men enligt Times of India återstår mycket arbete. Chandrayaan-2 skulle ha skjutits upp redan i april förra året, men har haft tekniska problem.

Läs mer: Israels månlandning slutade i krasch: ”Otroligt tråkigt”

Landningen av den nära fyra ton tunga farkosten beskrivs som mer avancerad än den som israeliska Beresheet misslyckades med i april och i höstas gick Chandrayaan-2:s landare Vikram sönder vid en provlandning.

Hittills har bara USA, Ryssland och Kina lyckats landa farkoster på månen. I januari landade Kina en farkost på månens baksida och för bara en vecka sedan uppgav landets rymdfartsmyndighet att man har planer på att inom tio år skicka människor till månen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer