Populärteknik

I dag får vi veta: Har gravitationsvågor detekterats?

illustration av gravitationsvågor. Foto: Ligo
Två svarta hål som smäller samman och bildar ett enda. Det är enligt ryktena det som genererat gravitationsvågor som nu kan ha detekterats. Foto: Ligo

Läckor och rykten säger samma sak: forskare har detekterat gravitationsvågor. En webbsänd presskonferens ger besked kl 16.15 svensk tid.

Publicerad

Förväntningarna i fysikervärlden är uppskruvade till max. I dag klockan 16.15 svensk tid hålls presskonferensen i Washington som kan komma att tillkänna att gravitationsvågor har detekterats av Ligo(Laser Interferometer Graviational Wave Observatory). Det är något forskarna vid anläggningen sökt efter under mer än tio års tid. Ligo uppgraderades i september med ett känsligare system som också är bättre på att filtrera bort brus.

Nu ska resultatet av de första 106 dagarnas mätningar tillkännages. Läckor och rykten säger alla samma sak: Ligo har observerat gravitationsvågor

– Det vet vi inte förrän presskonferensen hålls, men man tycker att de borde ha tonat ner ryktena annars, säger Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet.

Gravitationsvågor, eller gravitationsstrålning som den också kallas, förutsägs i Einsteins allmänna gravitationsteori och bildas när stora massor är i rörelse. Strålningen rör sig genom rymden som en vågrörelse. Men hittills har de inte kunnat detekteras.

Vad skulle det betyda om man observerat gravitationsvågor?

– För det första skulle det vara första gången som man direkt kunnat detektera gravitationsstrålning. Det skulle också innebära att man får ett sätt att testa den allmänna relativitetsteorin under extrema betingelser, det vill säga i närheten av svarta hål som krockar med varandra.

– Men framför allt är det här ett helt nytt sätt att studera universum. Man kan likna det vid när Galileo började använda teleskopet inom astronomin.

Genom att detektera gravitationsvågor skulle forskarna kunna studera vad som händer när svarta hål kolliderar, titta längre ut i universum och hitta svagare signaler. Utöver det fenomen som inte går att förutsäga i dag. Och som helt kan förändra astronomin, menar Ulf Danielsson.

Enligt ryktena är det också signaler från två kolliderande svarta hål, vardera med en massa som är 30 gånger större än solens, som har detekterats.

– Enligt teorin ger en sådan krock väldigt enkla och rena signaler. Frekvensen på gravitationsvågorna, som uppstår när de svarta hålen roterar runt varandra, ökar allt eftersom de kommer närmare varandra. När de krockar får signalen en peak, ett slags crescendo.

– Sedan finns det tydligen också möjligheten att se en signal från när det nya större hålet vibrerar innan det kommer till vila. Allt går att förutsäga via den allmänna relativitetsteorin och ger en väldigt specifik signatur.

Så om man hittat den signaturen vet man att det handlar om gravitationsvågor?

– Ja, då kan vara säker på att det rör sig om just det. Men det förutsätter att ryktena är sanna, säger Ulf Danielsson.

Hur det är med den saken får vi veta klockan 16.15 i dag.

Stort instrument för små vågor

Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, eller kort och gott Ligo, som nu sägs ha hittat gravitationsvågor är egentligen två superkänsliga instrument placerade på 3 000 kilometers avstånd från varandra. Delarna ser ut som två gigantiska L där varje arm är fyra kilometer lång. Med hjälp av lasrar, speglar och en superkänslig detektor ska instrumentet kunna mäta en minimal expansion av den ena armen relativt den andra när gravitationsvågor passerar.

Eftersom instrumenten är så känsliga påverkas de av trafik och andra jordiska störningar. Men genom att jämföra resultaten från båda plateserna ska sådant brus kunna rensas bort.

Så sent som i höstas avslutades ett fem år långt projekt för att förbättra känsligheten i instrumentet och det är resultatet efter den förbättringen som ska presenteras i eftermiddag.