Hubbleteleskopet fångar Saturnus stormande norrsken

2018-09-03 11:30  
Foto: NASA

Bilderna togs förra året under en period av sju månader och beskrivs av European Space Agency (ESA) som "de bästa hittills".

Med hjälp av Hubbleteleskopet har astronomer tagit de bästa bilderna hittills av Saturnus och de norrsken som stormar vid planetens nordpol.

För precis som jorden fångar även gasjättarna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus in laddade partiklar från solvinden. Partiklarna samverkar med planeternas magnetfält och strömmar sedan ner mot de magnetiska polerna. Högt uppe i atmosfären interagerar partiklarna med syre och kväve, vilket ger upphov till de spektakulära norr- respektive sydsken som kan ses på jorden.

Läs mer: Fruset vatten på månen bekräftat

Men på Saturnus, till skillnad från jorden, domineras atmosfären av väte, varför dessa sken enbart är synliga i ultravioletta våglängder, i en del av det färgspektrum som jordens atmosfär blockerar. Därför kan dessa sken bara studeras från rymden, vilket gjorde att astronomerna var tvungna att använda sig av Hubble som går i omloppsbana 600 kilometer ovanför jorden.

Bilderna togs förra året under en period av sju månader och beskrivs av European Space Agency (ESA) som "de bästa hittills".

Läs mer: Nasas nya 4k-video på månen visar otroliga detaljer

Saturnus är den näst största, tillika den sjätte planeten i vårt solsystem från solen räknat. Saturnus snurrar mycket snabbt runt sin egen axel och dess inre utgörs av ett stabilt roterande klot bestående av flera åtskilda skal av väte.

Mer om: Hubble Saturnus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer