Hör världens äldsta musikinspelning

2012-10-26 12:51  

Forskare i USA har digitalserat en musikinspelning från 1878 som gjordes med Thomas Edisons uppfinning fonografen. Lyssna själv på det som kan vara världens första musikinspelning.

I Saint Louis i USA gjordes 1878 världens förmodligen första musikinspelning. Forskare tror dessutom att inspelningen aldrig avlyssnats förrän nu. Den spelades in med en fonograf som Thomas Edison uppfann året innan. På en tunn metallfolie graverade en nål in ett ljudspår som sedan kunde spelas upp med en nål som följde spåret. Men folien är så känslig att den blir utsliten redan efter några få lyssningar.

Bara två sådana folier som fortfarande är spelbara är kända, enligt forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory som fått låna den ena för analys. Men då inspelningen är så känslig vågar forskarna inte ens peta på den och definitivt inte placera den i en fonograf.

Därför har de med en skanner läst av de små groparna i folien och omvandlat dem till en 3d-bild som analyserades i ett datorprogram som återskapat ljudet från den ursprungliga inspelningen.

När den presenterades vid ett evenemang igår 25 oktober var det förmodligen första gången som inspelningen kunde avnjutas vid en allmän tillställning, skriver USA Today.

I den 78 sekunder långa inspelningen finns 23 sekunder musik i form av ett kornettsolo från ett oidentifierat musikstycke plus några olika röster som bland annat reciterar strofer från  välkända sånger.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer