Hjärtat öppnar datorn

2012-02-15 12:54  

Ett hjärtslag kan läsas av och användas för att logga in på en dator eller öppna en hårddisk.

Ett hjärtslag kan vara lika personligt som ett fingeravtryck.

Det har forskare i Taiwan använt för att utveckla en ny krypteringsteknik. Istället för att mata in användarnamn och lösenord räcker det med att sätta ett finger på tangentbordet.

Forskarna från National Chung Hsing University i Taichung har konstaterat att varje människas hjärtslag visar ett unikt mönster som kan avläsas med ekg-teknik, skriver New Scientist och refererar till en rapport som publicerats i Information Sciences.

Det unika mönstret används för att generera en hemlig krypteringsnyckel som kan användas för att logga in på en dator eller öppna en hårddisk.

När man petar på exempelvis tangentbordet jämförs hjärtslagets karaktäristik med den lagrade nyckeln och öppnar datorn om rätt person försöker logga in.

Forskarnas mål är att kunna kommersialisera tekniken, skriver New Scientist.

Men idén är inte ny. 2010 publicerades en patentansökan från Apple där en sensor i en Iphone avläser hjärtrytmen och öpnnar mobilen.

Jan Melin

Mer om: Ekg Kryptering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer