Här slukas en stjärna

2015-12-03 14:18  
När stjärnan sugs in i det svarta hålet bildas en plasmastråle som med hög fart lämnar det svarta hålet. Foto: Johns Hopkins University

Astronomer har för första gången observerat ett svart hål som förintar en stjärna.

Om en stor gasvolym som en stjärna sugs in i ett svart hål bör en plasmastråle med en fart nära ljushastigheten ge sig iväg bort från det svarta hålets kant. Så lyder teorin och nu har forskare för första gången genom direkta observationer kunnat bekräfta teorin, skriver amerikanska John Hopkins University.

Det här är även första gången som astronomer direkt kunnat observera hur en stjärna slukas av ett svart hål.

Stjärnan som var på väg att slukas observerades första gången med ett optiskt teleskop 2014 vilket ledde till att astrofysiker vid University of Oxford riktade sina radioteleskop mot det svarta hålet som befinner sig 300 miljoner ljusår från jorden. Med hjälp av observationsdata från radioteleskopen, optiska teleskop och satelliter kunde forskarna sedan sammanställa ett detaljerat multivåglängdsporträtt av den sällsynta händelsen.

Innan det var gjort fanns möjligheten att det som observerades var resultatet av en gammal händelse. Men observationen av den ökande ljusemissionen kunde bekräfta att det handlade om en nyligen slukad stjärna.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt