Här har robotarna sitt egna OS – och det är rätt gulligt

2018-02-13 11:52  
Foto: Minirobot Corp

Det finns OS och så finns det OS för robotar. "Edge of Robot: Ski Robot Challenge" – tävlingen där ett gäng robotar tävlar i utförsåkning.

OS i Pyeongchang. Skidåkareliten håller till i spåren, hockeyproffsen på isen, men i backarna då? Förutom alpinstjärnor har även robotarna hittat dit. Och de utför sitt egna OS.

Tävlingen kallas för "Edge of Robot: Ski Robot Challenge". Åtta robotutvecklare tävlade om en prispeng på 10.000 dollar. Robotarna skulle precis som i en vanlig utförstävling ta sig i mål snabbast och undvika hinder.

Tävlingen ägde rum vid en 80-meters-backe vid Welli Hilli Ski Resort, runt en timme bort från OS i Pyeongchang. Men de rekordlåga tempraturerna ställde till problem med robotfunktionaliteten, vilket gjorde att många av robotarna snarare rullade ner för stora delen av backen.

Läs mer: Roboten Fabio skrämde iväg kunder - har nu fått sparken

Videon nedan är från skaparen MiniRobot Corp och visar hur en av robotarna agerar och hur den navigerar. Vassare utförsåkare har skådats.

För att kvalificera sig behövde robotarna möta kraven för en "humanoid", att kunna stå på två ben och ha leder som liknar armbågar och knän. De var också tvungna att vara minst 50 centimeter långa. Vinnaren blev "Taekwon V", minst av alla robotar som deltog, endast 75 centimeter lång.

Viktor Krylmark

Mer om: Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer