Här har bokstäverna hittat sin rätta plats

2012-06-19 15:06  
Lampor i tangenterna visar vilka bokstäver som är aktiverade. Foto: Fastfingerkeyboards

Med ett knapptryck sorteras tangentbordets knappar i bokstavsordning.

Att bokstäverna på tangentbordet är placerade som de är med Q-W-E-R-T-Y uppe till vänster har idag ingen praktisk funktion och gör det lite krångligt för nybörjaren att öva in.

Mer logiskt vore kanske att sortera tangenterna i bokstavsordning.

Det görs på tangentbordet Fast Finger där ett knapptryck växlar mellan det vanliga QWERTY och ett alfabetiskt.

Enligt tillverkaren är målgruppen barn och andra nybörjare som sägs ha lättare att lära sig skriva med bokstäverna på ”rätt” plats.

Tangentbordet är även försett med snabbtangenter för chattare som med bara ett knapptryck kan skriva exempelvis asap, btw och lol som på chatspråk betyder as soon as possible, by the way och laugh out loud.

Det alfabetiska tangentbordet kostar 25 dollar och passar både PC och Mac.

Anledningen till att QWERTY-layouten togs fram var att bokstäver som vanligtvis är närliggande i engelskan skulle vara placerade på långt avstånd från varandra på tangentbordet. Det skulle hindra att typarmarna på gamla mekaniska skrivmaskiner fastnade i varandra vid snabbskrift.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer