Här är världens första SSD-enhet på 100 TB

2018-03-20 10:46  
Foto: Nimbus Data

Världens största flashminne har precis korsat en magisk gräns. Nimbus Data har visat upp den första disken med 100 terabyte lagring.

Samsung, Seagate och de andra jättarna på minnesmarknaden får på fingrarna av nykomlingen Nimbus Data. Deras Exadrive DC100 blir marknadens första SSD-enhet på imponerande 100 terabyte.

Den näst största disken i 3,5-tumsformat kommer från Samsung och ligger på jämförelsevis ynkliga 30 terabyte.

Nimbus använder en teknik som kallas 3d-nand och går ut på att man staplar minnescellerna på varandra som ett litet torn. Det sänker tillverkningskostanden och ökar densiteten på minnet.

Men för att få till den gigantiska disken har Nimbus fått tumma på hastigheten. DC100 har läs- och skrivhastighet på upp till 500 megabyte per sekund. Det är fortfarande snabbare än en hårddisk, men bara en fjärdedel av vad Samsungs största SSD-enheter levererar.

Även om disken teoretiskt sett skulle gå att montera i en stationär dator är det datacenter som sysslar med molntjänster som är målgruppen. Det kommer inte minst att återspeglas i priset.

Nimbus Data har inte sagt exakt vad disken kommer att kosta när den släpps till sommaren, men den kommer att ligga i samma prisnivå per terabyte som liknande diskar för datacenter. Räkna med att det handlar om flera hundra tusen kronor för en enda enhet.

Simon Campanello

Mer om: Flashminne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer