Här är allt vi vet om Googles nya operativsystem Android 11

2020-03-20 11:19  
Foto: SOPA Images

Här samlar vi nyheter, detaljer och rykten om bland annat funktioner och släppdatum för Googles kommande mobila operativsystem Android 11.

Enklare filöverföring mellan mobiler

Ett av Applegrundaren Steve Jobs mest kända uttalanden är ”good artists copy, great artists steal". Till nästa version av Android verkar Google ha haft det mantrat i huvudet. Operativsystemet kan nämligen få en Airdrop-liknande funktion för snabb och enkel filöverföring mellan enheter, rapporterar 9to5Google.

Den 18 mars släppte Google den andra betaversionen av operativsystemet Android 11, och där finns indikationer på en ny funktion som kallas Fast Share.

Läs mer: Nu kommer Huawei Mate Xs till Sverige – utan Google Play

Genom att klicka på dela-knappen på exempelvis en fil eller ett foto ska du få upp Fast Share som alternativ för att trådlöst överföra filen till en kompatibel mobil eller surfplatta i närheten. Överföringen kommer förmodligen att ske över wifi-protokollet, vilket betyder betydligt högre hastigheter än om du försöker skicka en fil över bluetooth.

9to5Google spekulerar i att funktionen förmodligen även kommer att implementeras i äldre Android-versioner.

Inbyggd skärminspelning

I den senaste utgåvan av Android finns en inbyggd funktion för att spela in vad som händer på mobilskärmen. Det kan till exempel vara bra om du vill demonstrera en funktion eller bugg – eller bara visa hur snyggt du klarar en svår bana i ett mobilspel.

Vissa mobiltillverkare, som Samsung, har redan sedan tidigare haft sin egen inbyggda lösning för skärminspelning.

Det finns också indikationer i koden på att Android kan få inbyggt stöd för "rullande" skärmdumpar. Alltså möjligheten att ta en skärmdump som sträcker sig över flera scrollningar.

Läs mer: Här är TCL-mobilen med dubbelvik

Chattbubblor till alla

Facebook Messenger har länge varit relativt ensamma om att använda en funktion för chattbubblor. Om du slår på funktionen dyker en liten notisbubbla upp på skärmen när du får ett nytt meddelande. Klicka på bubblan för att få upp chattfönstret utan att lämna appen du är inne i.

I nya betan finns funktionen inbyggd och kan användas till en rad olika kommunikations- och chattappar, rapporterar Android Authority.

Andra nya funktioner

  • Schemalagt mörkerläge.
  • Möjlighet att välja favoritappar som alltid ligger först i dela-menyn.
  • Flygplansläge stänger inte längre av bluetooth.

Läs mer: Här är Sonys nya flaggskeppstelefon Xperia 1 II

Så kan du testa Android 11 i dag

Än så länge finns bara utvecklarversionen av Android 11 tillgänglig. Den senaste utgåvan, Developer Preview 2, släpptes den 18 mars 2020 och finns tillgänglig till mobilerna Pixel 2, 3, 3a och 4.

Den färdiga versionen av Android 11 kommer förmodligen att släppas till hösten, och sedan brukar det ta ytterligare några månader innan de större mobiltillverkarna hunnit med att göra sina egna anpassningar av operativsystemet.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer