GE tror på holografiska dvd-skivor

2009-04-28 13:14  
Lagrar 500 GB

General Electric demonstrerar teknik för holografiska dvd-skivor, som kan lagra 20 till 40 gånger mer än dagens Blu-ray. Ändå ska de kunna användas i liknande spelare hemma i vardagsrummen.

Forskningsavdelningen hos GE, General Electric, har bara utfört grundläggande tester av tekniken. Ändå hävdar företaget att det holografiska materialet från laboratoriet ska kunna användas till skivor i dvd-storlek, men med en lagringskapacitet från 500 gigabyte och uppåt.

Detta är möjligt eftersom holografisk datalagring inte bara använder skivans yta, utan hela tjockleken för att spara information. Informationstätheten blir mycket hög eftersom data kan läsas och skrivas på samma plats, men med ljus i olika vinklar och våglängder. Dagens roterande skivor med optisk datalagring måste läsa informationen sekventiellt, men holografiska minnen kan läsas parallellt och därmed få mycket större överföringshastigheter.

Det än så länge hemliga materialet är ett resultat av sex års forskning, och ska till slut klara hela 1 terabyte i samma format. Ändå ska skivorna kunna användas i spelare och brännare med ”nästan samma” teknik som dagens.

GE siktar dock först och främst på datalagringsindustrin, där behovet av hög läshastighet och många gigabyte per kubikcentimeter är som störst. Först senare blir konsumentmarknaden aktuell.

Holografisk minnesteknik har en lång historia, men har haft svårt att nå fram till kommersiella tillämpningar. Maxell, Daewoo samt en rad mindre företag har demonstrerat olika tekniska lösningar

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer