Gasbrännaren som drivs med vatten

2013-11-08 10:07  
I den eldrivna apparaten spjälkas vatten upp i vätgas och syrgas som blir bränsle för en gasbrännare. Foto: Safeflame & ITM Power

Vatten som delas upp i sina beståndsdelar väte och syre kan användas i stället för gasol eller acetylen i en brännare.

Med elektrolys kan vanligt vatten med hjälp av en elektrisk ström spjälkas upp i vätgas och syrgas. Det kan användas direkt som bränsle i en gasbrännare för exempelvis svetsning eller hårdlödning.

Då slipper man köpa, transportera och förvara potentiellt farliga gastuber.

Sådana vattendrivna gasbrännare finns redan på marknaden. Men nu ska tekniken vidareutvecklas och förenklas i EU-projektet Safeflame där ett stort antal företag och forskningsinstitutioner samarbetar.

Kemister arbetar med att få fram billigare typer av de membran som används vid elektrolysen. Andra forskare utvecklar metoder  för att minska mängden av den dyra platina som krävs för processen, skriver Safeflame på sin webbplats.

Vad en komplett utrustning kommer att kosta finns ännu inga uppgifter om. Men målsättningen är att priset ska vara "överkomligt".

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/Q2Jz2zPpnqY?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer