Gå ut och kartlägg ljusföroreningarna

2011-03-25 12:10  

I en global kampanj uppmanas alla intresserade att gå ut och dokumentera stjärnhimlen. Det ska användas för att kartlägga ljusföroreningar.

En blick mot stjärnhimlen en klar natt på hög höjd långt från civilisationen är en mäktig upplevelse.

Men det är en syn som är få förunnade. Halva världens befolkning lever i städer vars ljus maskerar de flesta av universums miljarder stjärnor.

Men dessa ljusföroreningar förhindrar inte bara storartade naturupplevelser. De stör exempelvis människors nattsömn och lurar fåglar att flyga fel. Dessutom är det ett enormt slöseri med energi att använda elektriskt ljus som sprids åt alla håll och inte begränsas och riktas mot det som egentligen ska lysas upp.

För att sprida kunskap om ljusföroreningar driver webbsajten ”Globe at Night” ett projekt som går ut på att dokumentera och kartlägga världens ljusföroreningar. Och det görs av frivilliga som är beredda att ägna någon timme åt detta. Den som vill delta går ut när mörkret lagt sig och riktar blicken mot Lejonets stjärnbild. Den mängd stjärnor man då ser ska jämföras med mallar som kan laddas ner via webben.

Det blir ett mått på hur starkt det omgivande ljuset är som fördunklar stjärnhimlen.

I ett formulär skriver man sedan in sin observation tillsammans med tid och plats plus uppgifter om eventuell molnighet. Sedan laddar man upp sitt ifyllda formulär till projektets webbplats senast 4 april.

Där uppdateras kontinuerligt en karta över jordens ljusföroreningar.

Information som ska användas av forskare för att studera ljusföroreningarna och utveckla strategier och metoder för att begränsa dessa, enligt Globe at Nights webbplats.

Jan Melin

Mer om: Ljusförorening

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer