Flytta in i en bro

2014-04-28 13:52  
De vertikala städerna ska erbjuda ett lyxigt boende med hänförande utsikt. Foto: Oxo Architecture

I Italien finns planer på att bygga om oanvända broar till små "vertikala samhällen".

Motorvägen A3 i södra Italien började byggas på 1960-talet. Men den är fortfarande inte klar. På grund av bland annat korruption och maffiavälde står exempelvis flera höga broar halvfärdiga och i vissa fall nästan fallfärdiga.

Men nu finns planer på att omvandla några av dessa broar till kompletta små samhällen där husen byggs från marken upp till brospannen där ingångarna finns, skriver Fast Company.

För fyra år sedan bestämde myndigheterna i Kalabrien sig för att avveckla vissa delar av de projekterade vägsträckorna och i stället bygga nya vägar. Då utlyste de en tävling om hur den gamla infrastrukturen med sina vackert belägna broar skulle kunna återanvändas. Vinnare blev arkitekturfirman Oxo Architecture med sitt förslag om "vertikala samhällen" byggda från broarna. Där ska finnas allt från boningshus och skolor till affärer och arbetsplatser.

I projektet finns även en plan för att förse hela brosamhället med all energi som behövs med hjälp av jordvärme, skriver arkitektfirman på sin webbplats. I det vulkaniska området finns zoner där jordtemperaturen är flera hundra grader Celsius på relativt lågt djup. Tanken är att pumpa dit vatten som sedan hämtas upp och används för uppvärmning och elproduktion.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt