Fingerkamera läser upp text för blinda

2015-03-11 14:28  
Med en kamera som förvadlar text till tal blir det lättare för synskadade att både hitta och läsa böcker. Foto: MIT

Med en kamera på fingret kan synskadade läsa vanliga tryckta böcker.

Det finns flera olika hjälpmedel som hjälper synskadade att läsa tryckt text. Exempelvis appar som fotograferar en boksida och gör om texten till tal.

Men det blir mycket enklare med en kamera på fingret som följer textraderna. En sådan kamera har utvecklats vid MIT Media Laboratory i USA, skriver Phys.org.

Texten som avläses omvandlas direkt till tal och algoritmer ser till att fingret följer textraden. När fingret tappar sin position finns flera olika metoder för "larm" som forskarna testat i olika prototyper. Exempelvis vibrationer som överförs till fingret. Efter tester där synskadade fick prova de olika prototyperna kom forskarna fram till att ljudsignaler som ökade i volym när fingret gled iväg från textraden är bäst att satsa på. Bland annat för att den tekniken gör att sensorerna kan göras mindre och lättare.

Vid sidan av bokläsning kan fingerkameran bli ett praktiskt hjälpmedel för att läsa exempelvis visitkort, restaurangmenyer eller hitta böcker på ett bibliotek.

Under sina studier har forskarna noterat att behovet av en fingerkamera även finns utanför gruppen av synskadade. Ett exempel är barn med dyslexi som kan ha stor hjälp att samtidigt som de läser på vanligt sätt kan höra texten korrekt uppläst.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer