Drivmedel av koldioxid

2011-08-30 23:00  

Med hjälp av geotermisk energi skapas metanol av koldioxid i ny isländsk fabrik.

I Svartsengi, ett stycke väster om Reykjavik på Island, har ett företag vid namn Carbon Recycling International startat en metanolfabrik som drivs av geotermisk ånga, rapporterar Kemivärlden.

Först utnyttjas ångan från underjorden för att driva turbiner som genererar elkraft. Strömmen används sedan för att sönderdela vatten i väte och syre genom elektrolys. Vätet får därefter reagera med koldioxid som följer med den geotermiska ångan i en reaktor och bilda metanol enligt formeln

CO2 + 2H2 –> CH3OH + 1/2 O2

Fabriken i Svartsengi har kapacitet för 5 miljoner liter metanol per år, men en 20 gånger större anläggning planeras till 2013.Tanken är att Island ska bli exportör av grönt fordonsbränsle samtidigt som man reducerar koldioxidutsläppen från underjorden.

Svartsengi är beläget inte långt från flygplatsen Keflavik, och är känt för sina heta källor. Här ligger den berömda Blå lagunen, där turisterna kan bada i behagligt varmt vatten även i snöglopp ­vintertid.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer