Bygga Ikeamöbler nytt intelligenstest

2015-02-05 14:42  
Bara en intelligent robot kan montera möbler efter en ritning. Foto: Ross A. Knepper

Att kunna montera Ikeamöbler efter en ritning kan bli ett nytt test för att kolla om en maskin är intelligent.

Turingtestet från 1950 är en standardmetod inom forskningen kring artificiell intelligens, AI. Om exempelvis en person inte kan avgöra om det är en maskin eller annan person som hen pratar med har maskinen klarat turingtestet.

Men nu vill forskare inom AI ta fram ett nytt test eller en hel serie av tester som kan ersätta turingtestet som bland annat har nackdelen att det är lättlurat.

Flera olika förslag till nya tester presenterades vid AAAI Conference on Artificial Intelligence i USA, skriver Motherboard.

Gary Marcus som är psykologiprofessor vid New York University föreslår ett "Ikeatest". Om ett datorprogram kan få en robot att bygga ihop Ikeamöbler från en ritning skulle det kunna vara ett bevis på intelligens.

Ett annat förslag från Gary Marcus är att kolla om en maskin kan besvara en enkel fråga som ställs efter ett påstående som "Trofén får inte plats i den bruna väskan eftersom den är för stor". Maskinen ska då besvara frågan "Vad är för stort"?

- För en människa är en sådan fråga lättbesvarad men den kräver en ganska djup språkförståelse, säger Gary Marcuse till Motherboard.

I ett ytterligare förslag till intelligenstest får en maskin se en video och sedan besvara frågor om innehållet som "Varför invaderade Ryssland Krim"?

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer