Audi gör bensin av växter

2015-05-26 11:29  
Första e-bensinen kommer från en pilotanläggning i Frankrike där biomassa är råvaran. Foto: Audi

Audi har presenterat ett nytt fossilfritt bränsle som kan ersätta vanlig bensin.

Tillsammans med det franska företaget Global Bioenergies har tyska biltillverkaren Audi utvecklat bensin som framställs helt utan fossil olja.

De kallar sin produkt e-bensin som inom kort ska testas i ett stort antal av företagets bilar.

Den första testkvantiteten har nyligen levererats till Tyskland från en mindre pilotanläggning i Frankrike. Men nu ska Audi bygga en egen större provanläggning där tillverkning av e-bensin startar nästa år med en kapacitet på 100 ton per år.

Råvaran i processen är buten i gasform som utvinns ur socker producerad av biomassa. I nästa steg omvandlas gasen till flytande iso-oktan som direkt kan användas som bränsle helt utan innehåll av exempelvis svavel och bensen.

Senare räknar de båda företagen med att utveckla processen för att slippa användningen av biomassa som råvara. Då ska bensinen kunna tillverkas av vatten, vätgas, koldioxid och solljus, skriver Audi i ett pressmeddelande.

Jan Melin

Mer om: Biobränsle,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer