Astronomerna hatar verkligen satelliten ”Humanity star”

2018-01-29 14:43  
Rocket labs Peter Beck tillsammans med discosatelliten Humanity star. Foto: Rocket Lab

Rocket lab skickade i hemlighet upp en ”discokula” i rymden. Astronomer världen över är vansinniga över tilltaget.

Förra veckan skickade raketbolaget Rocket lab i hemlighet upp ”Humanity star” i omloppsbana runt Jorden. Det är en satellit utformad som en reflekterande glob, lite som en discokula.

Enligt Rocket lab skickades den upp i ett försök att förena människor på Jorden – eftersom alla kommer att kunna se den under natten.

”Humanity star är avsedd att fungera som en kontaktpunkt för mänskligheten, eftersom varje enskild person på Jorden kommer att få möjlighet att se och uppleva den”, uppger Rocket lab i ett uttalande.

Läs mer: Nytt försök – nu ska Mike Hughes bevisa att Jorden är platt

En fin ambition kan tyckas. Men långt ifrån alla känner sig tillfreds med det Nya zeeländska företagets tilltag. Bara kort efter bollens avfärd började tangentborden smattra, välkända astronomer twittrade ut sin avsky.

Men kanske behöver de högljudda astronomerna inte vara så upprörda ändå. Rocket lab svarade en av dem och förklarade att satelliten är designad för att blinka till i några sekunder och sedan inte vara synlig i din region på nio månader.

Vidare skriver Rocket lab att de snarare hoppas att ”Humanity star” ska öka intresset för rymden och få människor att stanna upp och titta på stjärnorna även långt efter att satelliten blinkat förbi.

Viktor Krylmark

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer