Ajö elskräp - prylen löses upp i vinäger

2017-05-03 10:42  
Materialet löses upp när det kommer i kontakt med sura vätskor. Foto: Bao lab

Våra kroppsnära elektroniska prylar blir fler. Nu har forskare vid Stanford skapat en ”wearable” som löses upp i vinäger.

”Wearables”, ibland översatt som ”kroppsnära teknik” är till exempel pulsmätare eller stegräknare, som - liksom namnet antyder - bärs på kroppen. Nu har ett forskarteam vid Stanford skapat en biologiskt nedbrytbar wearable, som är så lätt att den kan hängas i ett enda mänskligt hårstrå, utan att det brister. Arbetet presenteras i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Innovationen är uppbyggd av halvledare i polymer, och ultratunt substrat av cellulosa. Materialet löses upp om det kommer i kontakt med sura vätskor, även om de inte har särskilt låga Ph-värden, till exempel vinäger.

”Vårt arbete innebär stora framsteg inom användandet av organiskt material till att skapa miljövänlig och biologiskt nedbrytbar elektronik”, skriver forskarna i sin artikel.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer