Opinion

”Utvecklingen måste börja med de smarta elnäten”

DEBATT. Det smarta elnätet är inte den sista pusselbiten i energiomställningen – det är den första som måste på plats. Den nya elnätsregleringen kommer inte att driva på utvecklingen mot smartare teknik, skriver Jonas Abrahamsson, Koncernchef EON Sverige.

En allt större andel av svensk energi kommer från förnybara källor. Vi är stolta över att kunna bidra till satsningarna på vindkraft runt om i Sverige genom att antingen bygga dem eller ansluta dem. Men för att världen ska klara den historiska utmaning som klimatförändringarna innebär måste minskningen av klimatutsläpp gå betydligt snabbare. Utmaningarna när det gäller att öka andelen förnybar energi är många. Låga elpriser och stora kostnader för investeringar är två, men en helt avgörande fråga är ett modernt elnät.

Nyligen tog regeringen beslut om en ny reglering för elnätsbolagen. Denna reglering blir avgörande för utvecklingen av moderna och smarta elnät. Därför är det med oro vi ser att beslutet helt saknar incitament för att driva på utvecklingen mot smartare teknik.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här