Opinion

Ta tag i nano-frågan, ministern!

Norbert Andersson, bilreporter. Foto: Jörgen Appelgren

Nanopartiklar som tillsatser i mat och dryck. Det låter varken hälsosamt eller särskilt nödvändigt. Men de förekommer redan i kosttillskott och sportdrycker. Framöver kommer tillsatserna säkert att dyka upp i vanlig mat.

Publicerad

Kunskapen om vad nanopartiklar gör när de väl kommer in i kroppen är inte särskild stor. Det finns starka misstankar om att partiklarna kan ta sig in i celler eller ställa till skada i hjärnan. Läs mer i reportaget

Få saker skrämmer oss så mycket som okända faror. Faror som vi inte vet var de finns, vilka skador de kan ge eller hur vi ska stoppa dem. Många gånger har det larmats om farliga tillsatser i livsmedel, i bland utan grund och ­ibland för att det faktiskt funnits skadliga ämnen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här