Opinion

SVT:s teknikchef: ”Hur kan en hel bransch vara så naiv?”

Adde Granberg är teknikchef på SVT. Foto: Eva Edsjö/SVT
Herrarnas masstart vid skidskytte-VM i Östersund 2019, där SVT var "host broadcaster" och genomförde tv-produktionen från evenemanget med distansproduktion, det vill säga kontrollrummet fanns i Stockholm i stället för att sändningar genomfördes via OB-bussar på plats. Foto: Robert Henriksson/TT

DEBATT. Teknikbolag fördröjer och styr utvecklingen i fel riktning. Kvaliteten i våra sändningar avgörs av hur mycket pengar vi lägger på bandbredd och GPU-kraft, skriver SVT:s teknikchef Adde Granberg.

För snart femton år sedan öppnade sig de tekniska möjligheterna att ”förlänga” kameror från en valfri spelplats till centralt placerade kontrollrum. Den så kallade remoteproduktionen med fjärrstyrning av en tv-inspelning eller direktsändning var en innovation som utmanade tv-branschens invanda produktionsmönster.

Det tog femton år och en pandemi för att denna innovation skulle bli självklar för hela tv-branschen. Under dessa år har jag blivit ifrågasatt av flera högt uppsatta personer inom branschen. Men i dag, efter att SVT sänt två VM, ett alpint och ett skidskytte, och att pandemin tvingat fram förändringar är remoteproduktion standard och alla har plötsligt sett ljuset i tunneln.

Covid-krisen har, mitt i det kaos och det lidande den medfört, ändå tagit bort några av de onödiga diskussionerna och fått tv-branschen att agera i stället för att försvara gamla sanningar om tv-produktion.

Men nu mera får jag minst ett mejl om dagen från säljare som säljer just remote ip-produktion. De vill att SVT ska köpa utrustning för SMTPE-2110 (en standardlösning för digital videoöverföring via IP-nätverk från Society of Motion Picture and Television Engineers).

Men varför skulle vi vilja byta ut sladdarna och göra samma resa en gång till när hela världen digitaliseras? Det vore ett naivt resursslöseri. Min mening är att teknikbolagen fördröjer och styr utvecklingen i fel riktning, de ser inte behovet och den digitala möjligheten.

För så här är det: Tv-produktion kommer inom kort att göras med standardhårdvara och kvaliteten kommer att ligga i hur mycket pengar vi lägger på bandbredd och GPU-kraft (grafikprocessor). GPU i molnet – hos mig eller någon annan.

Får jag bestämma sker det inom ett år, får verkligheten bestämma så kanske om fem år. Den som funderar på att investera i något annat bör tänka om. Den som säljer något annat bör tänka om.

”Dying business is good business” sa en känd företagsledare i Sverige en gång. Det stämmer bra, verkligen bra om jag tittar på alla som kämpar med att övertyga sina ledningsgrupper om att ta in SMPTE-2110. Säljsidan likaså.

Men nu uppmanar jag alla som ska investera i tv-produktion: Släpp in verkligheten! Låt oss producera i den kvalitet vi sänder eller den kvalitet vi låter bandbredd och GPU kosta.  

Kvalitet blir då en reglerbar kostnad på ett sätt som jag har längtat efter sedan jag började 1991. Låt oss inte vänta på en ny pandemi för att ta nästa steg.

Så länge tv-tekniker styr och leder utvecklingen kommer resten att bromsas och vi utmanar inte våra egna sanningar tillräckligt mycket. Titta på bilindustrin ... no more words needed. 

När vi väljer den väg som jag förespråkar så kommer värdekedjan se annorlunda ut, redundansen blir bättre än vad tv-branschen någonsin haft råd med, arbetet blir enklare för de flesta och mer komplext för färre.

Och allt jag kan om tv-produktion behövs inte mer. Det är dags att digitalisera oss på riktigt.

Adde Granberg, CTO/Teknikdirektör SVT