Sommartider hej, hej

2009-06-09 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Den här veckan är det skolavslutning över hela landet. Förväntansfulla elever kommer att störta ut till ett hägrande sommarlov. Och drömmen om det där evighetslånga lovet, fyllt av sol och bad, lever starkt hos alla oss svenskar.

Och de första varningarna kom för bara några veckor sedan: vårens algblomning var en av de kraftigaste på 15 år. I juli, när det näringsrika ytvattnet värmts upp av solen, går cyanobakterierna till attack. Då blir tydligt för alla semesterlediga svenskar hur vår älskade Östersjö verkligen mår.

Forskare i Göteborg har upptäckt att de elaka cyanobakterierna har ett pigment som är effektivt mot ultraviolett strålning. Nu försöker de framställa pigmentet på konstgjord väg. Målet är att på sikt få fram en solkräm som inte ger allergier.

Tomas Ledin är svenskare än en regnig sommar. Han är radhusrock, grillfest, inlagd sill, boxvin och midsommar. Och han håller liv i en gammal svensk tradition: drar på sig skinnpajen och sina blå, blå jeans och åker på sommarturné, för att ännu en gång hylla den strävsamma medelklassen.

Kan man tävla i teknik? Självklart. Det är bara att gå in på nyteknik.se/storateknikpriset och nominera kandidater. Den 20 oktober delar Ny Teknik och Vinnova ut Stora Teknikpriset.

300 000 kronor får vinnaren, förutom ära och berömmelse.

Lars Nilsson

Mer om: Ledare Alger

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt