Opinion

Smartare elmätning sparar ström

Individuell elmätning ger smart elanvändning. Men det behövs mer utveckling och infrastruktur. Det anser Lina Bertling, professor i uthålliga elkraftsystem, och Anders Kjellström, civilingenjör Elkraft, i varsitt inlägg.

Det är dags att gå från månadsavlästa elmätare till timavlästa och smarta elmätare i Sverige. Vindkraftverken genererar el när det blåser och elbilarna kommer att belasta elnätet på morgonen, när folk kommer till jobbet och på kvällen, när dagens inköp är gjorda och barnen hämtade på dagis.

Ett elnät måste hela tiden ha balans mellan användning och generering och vårt nya energisystem som växer fram måste utformas på ett helt nytt sätt. Cirka 30 TWh av vår elanvändning består av elvärme i bostäder och lokaler och kan vid en konvertering till vattenburna system, som försörjs via värmepumpar, reduceras till 10 TWh. Utformar vi samtidigt värmesystemets styrsystem så att byggnaden i sig själv tillsammans med varmvattenberedare kan ackumulera värmeenergi, får vi en last som kan styras med hjälp av elmätare som med ett variabelt elpris timme för timme beroende på vilka energislag som används för att generera elen.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här