”Politikerna missar tekniken – det kommer bli dyrt”

2018-07-09 06:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Den som letar efter teknik i partiprogrammen får leta länge. Men det är teknik, teknisk forskning och teknisk utbildning som borde vara våra viktigaste valfrågor, skriver Anders Källström Högskolan i Skövde och Henric Widén, Sustainability Circle.

Nu har valrörelsen dragit igång men i politiken är det inte så viktigt att ha rätt alla gånger. Det viktiga är att få rätt. Partiernas och ungdomsförbundens retorikkurser gör ofta större nytta för politikerna än en examen från högskolan. Men det är teknik som definierat både jordbruks- och industrisamhällena. Och, det är tekniken som definierar det digitaliserade samhället.

Vi har studerat partiernas program. Vi ville veta om partierna förstår teknikens betydelse. Nämner de ord som teknik, it, digitalisering och ingenjör. Svaret blev det befarade. Teknik är inte särskilt intressant för partierna. Den som letar efter tekniska uttalanden får leta ganska länge.

Dessutom är skillnaderna mellan partierna stora. Miljöpartiet är bäst. De nämner någorlunda ofta teknik och är mest precisa avseende hur den kan användas för att lösa våra problem. Sverigedemokraterna och Moderaterna är sämst.

Tekniken har visserligen skapat en del problem - men löst desto fler. Medelåldern är ett bra, sammanfattande mått. I Sverige har medelåldern ökat från drygt 30 år vid 1800-talets början till drygt 80 år i dag. Mycket av denna ökning har förstås en direkt koppling till utvecklingen av olika sorters teknik.

Nu tar tekniken oss in i ett nytt slags samhälle - det digitala. Ett samhälle som har goda förutsättningar att bli mer hållbart än det industriella. Låt oss ta tre exempel bland en mängd möjliga:

1. Hälften av oss kan - snart - se fram mot att få fira vår 100-årsdag.

2. Den nya tekniken löser många av våra miljöproblem. Billiga, lättskötta och rena elmotorer ersätter dyra, komplicerande och miljöförstörande explosionsmotorer. Elen produceras av solen via billiga solceller och kommer därför att finnas praktiskt taget över allt, även i fattiga länder.

3. Den digitala tekniken gör våra liv avsevärt både säkrare och tryggare, bland annat genom att befria oss från monotona och farliga arbetsuppgifter.

Därför borde teknik, teknisk forskning och teknisk utbildning vara en av våra viktigaste valfrågor. Det är den sällan. Almedalsveckan är det senaste exemplet. Bland det rikliga antalet utställare som vi besökte, med innehåll om teknikens möjligheter, saknades påtagligt ofta besökare.

Nu gäller det att ta vara på teknikens möjligheter, redan i valrörelsen. Dagens och morgondagens stora problem ska lösas med dagens och morgondagens allt billigare teknik. Vi vill se politiker som visar att de både förstår och intresserar sig för dessa möjligheter. Att avstå från den viktigaste politiska lösningen av dem alla - teknik - har politiken inte råd med.

Och, vi hoppas på journalister som gör livet hårt för politiker som missar tekniken som ett viktigt politisk verktyg.

Anders Källström, adj professor på Högskolan i Skövde

Henric Widén, vd för tankesmedjan Sustainability Circle

Så här granskades partiprogrammen:

Vi har läst det senaste partiprogrammet/idéprogrammet som vi har fått av partierna. De är uppdaterade från 2011 till 2017. Vi har markerat påståenden om teknik. Om påståendet är konkret och detaljerat har det fått två poäng, om det är mer allmänt ett poäng.

Generellt påstående är till exempel: ”Bara genom tekniska och naturvetenskapliga landvinningar kan vi befria världen från beroende av fossila bränslen. ”

Specifikt påstående är till exempel: ”Man ska kunna lita på järnvägen. Därför måste spåren underhållas och förseningar minimeras.”

Grafiken visar resultatet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt