Opinion

”Politikerna missar tekniken – det kommer bli dyrt”

Ord som teknik och digitalisering lyser oftast med sin frånvaro i partiprogrammen. Sverigedemokraterna och Moderaterna klarar sig sämst, Miljöpartiet och Liberalerna klarar sig bäst, enligt debattörerna. Ju större bubbla desto fler poäng och ju högre upp desto fler specifika påståenden, se faktaruta.
Den digitala tekniken är en delmängd av teknik i allmänhet. Ju större bubbla desto fler poäng och ju högre upp desto fler specifika påståenden, se faktaruta.
Henric Widén, vd för tankesmedjan Sustainability Circle Foto: CHENG KWOK-KEUNG
Anders Källström, adj professor på Högskolan i Skövde

DEBATT. Den som letar efter teknik i partiprogrammen får leta länge. Men det är teknik, teknisk forskning och teknisk utbildning som borde vara våra viktigaste valfrågor, skriver Anders Källström Högskolan i Skövde och Henric Widén, Sustainability Circle.

Nu har valrörelsen dragit igång men i politiken är det inte så viktigt att ha rätt alla gånger. Det viktiga är att få rätt. Partiernas och ungdomsförbundens retorikkurser gör ofta större nytta för politikerna än en examen från högskolan. Men det är teknik som definierat både jordbruks- och industrisamhällena. Och, det är tekniken som definierar det digitaliserade samhället.

Vi har studerat partiernas program. Vi ville veta om partierna förstår teknikens betydelse. Nämner de ord som teknik, it, digitalisering och ingenjör. Svaret blev det befarade. Teknik är inte särskilt intressant för partierna. Den som letar efter tekniska uttalanden får leta ganska länge.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här