OS-stämningen är ändå inte på topp

2014-02-05 11:31  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Det här gått fyra år sen sist, och nu på fredag är det dags igen. Världsmästerskap i all ära, men länge har de olympiska spelen varit som julafton för sportälskare. Ett OS-guld smäller ändå högst. Fast i år känns festen inte riktigt lika uppsluppen.

Värdfolkets (läs Putins) syfte med tillställningen är egentligen något helt annat än att ordna ett riktigt bra kalas.

Och många av dem som har slitit för att allt ska bli färdigt tills gästerna kommer har förnedrats, lurats och behandlats respektlöst. Det har dessutom varit turer om att bara vissa gäster är lämpliga. Hur kul blir partyt då, när inte alla kompisar får komma?

Tyvärr tvingas vi se hur de stora och riktigt folkliga mästerskapen gång på gång tilldelas länder med enväldiga regeringar, som Kina, Qatar och Ryssland – som inte bara fått OS i år utan även fotbolls-VM 2018.

Det kan verkligen diskuteras om politik och idrott ska blandas ihop, men kommittéerna som utser den ena mer ruttna regimen än den andra till arrangörer, fnyser åt alla som strävar för ökad demokrati och mänskliga rättigheter i världen. De verkar befinna sig i en högre sfär, där sådana värderingar inte är så viktiga. För ingen tror väl längre på att värdlandet kommer att ta intryck av kritiken och öppna sig mer tack vare att det fått förtroendet att arrangera ett prestigefullt internationellt idrottsevenemang?

Men oavsett regim så kommer idrottsutövarna att bjuda oss på kamp. Förstås har utmaningarna lockat fram innovativa tekniska lösningar som ska pusha atleterna att jaga hundradelar och slå rekord som vi inte trodde var möjliga. I det här numret av Ny Teknik berättar vi om några av dem

Med vetenskapliga metoder har nya material och träningsredskap tagits fram, till exempel bär Charlotte Kallas och de andra längdskidåkarna en tävlingsdräkt som kan reglera kroppstemperaturen i det varma Sotji.

Men tekniken inför OS handlar också om hur ryska säkerhetstjänsten ska kunna upptäcka lömskt placerade bomber. Och om hur amerikanska stridsfartyg kommer att placeras i Svarta havet under OS, med beredskap för evakuering och akut sjukvård i händelse av ett terrordåd .

Nej, feststämningen är inte på topp, inte hos mig i alla fall.

Susanna Baltscheffsky

Mer om: Ledare Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt